Cartierele muncitoresti

S-a publicat 18 Aprilie 2012 de Catalina Dumitru

Pentru ca tot m-au „acuzat” de multe ori prietenii in dezbaterile noastre interminabile pe diferite teme, ca as avea o gandire comunisto-socialista utopica, sa va povestesc ce idee ma macina pe mine astazi in drum spre casa.

Ideile au pornit a se insira pe firul gandirii pornind de la numele unei strazi din cartierul copilariei mele, Strada Feroviarilor.

De ce se numeste astfel? Simplu… pentru ca in capatul strazii, pe cealalta parte a Bulevardului Calea Grivitei se aflau Uzina CFR Grivita Rosie (dupa denumirea ei de pe vremea RSR) uzina creata in anul 1897 pentru reparatia locomotivelor cu abur si a vagoanelor de calatori si care acum, conform site-ului companiei este o societate reparatoare de material rulant cu specific si traditie in efectuarea serviciului de reparare , modernizare si reconstructie a vagoanelor de calatori.

Buuuun… care e legatura dintre uzina Grivita, strada Feroviarilor si societatea mea utopica (dupa cum graieste descrierea categoriei in care am publicat articolul)? Pai legatura ar fi ca, din cate stiu eu din povestirile bunicilor (pe a caror marturie pun baza caci bunicul fiind ziarist cam stia ce si cum), strada se numeste feroviarilor din cauza ca, in apartamentele din blocurile de acolo primeau repartitie muncitorii de la uzina Grivita. CFR-istii cum mai erau numiti, caci si activitatea lor era strans legata de bunul mers al Cailor Ferate Romane. Cu siguranta, apropierea de Gara de Nord si de calea ferata fiind si motivul amplasarii uzinei in acest cartier.

Revenind la societatea mea utopica, ma gandeam eu… de ce nu ar fi posibil si in ziua de astazi sa existe asa ceva? Sistemul in sine mi se pare unul aproape de ideal si care ar constitui un foarte bun motiv de progres economic.

Scuzati amalgamul gandurilor dar e ora tarzie… ce vreau sa spun mai clar?

Mi-ar fi placut sa fie atrasi investitori, sa fie modernizata uzina si sa se repare si sa se construiasca acolo in continuare vagoane de trenuri iar muncitorii angajati sa primeasca locuinta de la intreprindere (ma rog companie, S.C. sau ce-ar fi ea). Ideea unor cartiere muncitoresti in vecinatatea unei asemenea institutii mi se pare o varianta ideala si care ar fi generat interes din partea oamenilor de a se angaja intr-o asemenea activitate.

Ne plangem ca nu avem muncitori, dar unde sa munceasca?

Ia sa facem un sistem prin care, orice angajat al CFR Grivita sa primeasca locuinta de serviciu, ba mai mult, revin cu o alta idee comunista, nu asa oricum, ci in functie de numarul de persoane al familiei, adica un muncitor singur barbat sa aiba o garsoniera, sau macar o camera intr-un apartament decomandat impreuna cu alti muncitori barbati, femeile la fel. Iar in momentul in care si-ar intemeia o familie sa primeasca o locuinta de unul singur cu sotul/sotia iar cand apare un copil sa primeasca una mai mare. Garsoniera pentru familiile fara copii, locuinta cu doua camere nedecomandate pentru cea cu un copil, locuinta cu doua sau trei camere in functie de numarul de copii si sexul lor (doi baieti sau fete sau baiat si fata) etc.

Nu spune nimeni sa le fie date in proprietate. Nu. Caci in ziua de astazi, sotia poate avea alt serviciu sau iti poti investi economiile facute din neplata chiriei pentru plata ratelor la o alta locuinta pe care s-o tii inchiriata iar cand iesi la pensie sa te muti acolo.

In momentul cand iese omul la pensie de la uzina se muta. E treaba lui unde. Dar macar atunci cand te angajezi ca muncitor sa ai unde locui. Si nu oriunde, ci aprope de locul de munca. Nu mai dai bani pe transport – metrou, RATB etc. Nu platesti chirie. Si se creeaza si o comunitate a celor care lucreaza in acelasi loc daca sunt si vecini.

Locuintele raman in proprietatea companiei/fabricii, nu raman muncitorilor dar, repet, nu visez o societate comunista ci una capitalista dar o versiune mai logica si mai umana, care sa stimuleze oamenii sa munceasca in orice domeniu.

De ce nu ar exista o strada a electricienilor pentru angajatii ENEL? ar suna frumos si bulevardul Metrorex sau Calea Gunoierilor… da… mie nu-mi suna „naspa” ci imi suna profitabil. Pentru societate, pentru economie, pentru oameni, caci pana la urma o societate ideala ar fi cea in care oamenii ar inventa reguli care sa le usureze traiul nu sa-l ingreuneze.

Cine sa se mai angajeze strungar sa faca piese de vagoane pe Grivita si sa plateasca chiria la o camera 200 de euro in rahova, pantelimon sau Berceni?

Anunțuri

2 comentarii la “Cartierele muncitoresti

 • Comenteaza

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s

  Gandurile Adrianei

  Unde găsești activități creative și educative pentru copii, ce se pot realiza din materiale simple pe care le avem acasă

  Mănăstirea Plumbuita

  o podoabă artistică și arhitectonică a țării

  Blog ShopMania

  Shopping de la A la Z

  Dragoste La Prima Vedere

  blog de pop cultura

  stareadetine

  Speranta, Credinta, Putere, Echilibru!

  PELERIN ORTODOX

  ORTHODOX PILGRIM Προσκυνητής ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ PÈLERIN ORTHODOXE PELLEGRINO ORTODOSSO

  Sheherzadah's Jottings

  you've read worse

  In Jurul Kadiei

  pas cu pas, prin viață

  Idei pentru mămici şi copii

  Idei creative pentru timpul liber, reţete culinare, sfaturi practice

  Gândim, nu glumă...

  Adevărul nu are limite , e la fel de incert şi flexibil precum ziua de mîine.

  Smiling Seconds

  „Oamenii așteaptă toată săptămâna să vină vineri, tot anul să vină vara și toată viața să vină fericirea. Tu ce aștepți?”

  My Mother's Work

  Lucruri manuale croșetate din suflet.

  Catafatica

  Pelerin pe calea cea ingusta

  Daniela-Iulia's Weblog

  Bucurati-va pururea. Rugati-va neincetat. Dati multumire pentru toate

  WordPress.com

  WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

  %d blogeri au apreciat asta: